Tips en trucs

Hieronder volgen een aantal leuke en handige hockeytips voor fanatieke spelers. 

Aannemen van de bal met de hoge backhand

Zorg dat je 'hoog' blijft staan. Laat de bal voorbij je lichaam komen en stop de bal voorbij je voorste voet. Als je dit doet heb je je stick automatisch gesloten.

Backhand schot op doel (hoog)

Als je in de cirkel staat en je ziet kans om met je backhand op doel af te ronden, is het het makkelijkst om je stick met allebei je handen bovenaan vast te pakken, in een soort pannenkoekgreep, en dan met een zwaaiende polsbeweging onder de bal slaan. Je raakt de bal niet met je krul, maar met het gedeelte van de steel eronder. Hoe groter en mooier de zwaaiende beweging, hoe harder de bal op het doel gaat. Als dit alles snel lukt, maak je de mooiste goals. Het is namelijk, als je hem goed beheerst, net zo gevaarlijk als een normaal schot op doel.

Reverse

Je loopt op, naar een tegenstander toe, met je bal in de forehand en je dreigt naar rechts. Dan draai je met de bal in je backhand om je eigen as om de verdedigers linkerkant heen. Als je heel erg versnelt is dit een hele mooie technische beweging, op kopcirkel kan dit mooi voorafgaan aan een backhand op doel, want je kom daar op backhandkant uit.

Snel aannemen op de backhand

Normaal neem je een backhand aan door je stick plat op de grond te leggen. Dit kan echter (vereist wel wat oefening) veel makkelijker. Je kunt namelijk ook gewoon je stick draaien zodat de binnenkant van de krul naar voren wijst. Als je dan de bal snel naar je fore-hand opwipt als de bal op je stick komt, dan kan je hem meteen meenemen door hem ook naar voren te duwen.

De onmogelijke draai

Voor rechter/midden spitsen die veel balgevoel hebben: Je komt een tegenstander tegen. De bal is aan je forehand (stick laag). Vrij ruim voor je tegenstander beweeg je de bal naar links, vervolgens doe je alsof (let op, vrij lastig) je je tegenstander wil laten denken dat je er links omheen gaat. Je draait door (tegenstander denkt ha ha, die heb ik door en legt zijn backhand alvast klaar) als je rondje af is draai je nog iets door en gaat er alsnog links langs. Zet meteen je kont erin en je rechterbeen ervoor. Deze actie moet wel heel snel uitgevoerd worden. Controle over de bal is lastig dus eerst veel oefenen. Als je oefent kun je het beste de bal in je krul leggen en heel snel rondjes draaien tegen de klok in. Deze truc kan ook in spiegelbeeld alleen moet je dan nog lager tegen de grond aan zitten en moet er meer vaart achter de bal zitten.

De korte snaaier

Deze truc werkt het beste als je op het gras speelt. Als je de bal hebt en je staat in de cirkel en hebt geen kans om de bal een lekkere mep te verkopen, dan houd je de stick tot je knie omhoog en buk je als het ware, en hak je je stick in de grond onder de bal door. Zo gaat de bal de lucht in en hoe harder je hakt, hoe hoger die gaat. Dit is heel handig.

Variant op aannemen forehand

Deze tip is ideaal voor de linker spits. Je krijgt een paar meter van de zijlijn een bal aangespeelt op je forehand (of je zorgt dat die bal daar komt door een stap naar binnen te doen). Vervolgens laat je de bal aan je stick plakken en iets doorrollen schuin richting zijlijn (naar voren). De meeste rechts-backs begeleiden je naar die zijlijn door met hun lage stick het midden van het veld te blokkeren. Dan moet je onverwachts teruggaan (afzetten op rechterbeen) 1 grote stap terug (met links), rechterbeen sluit aan, links grote stap weer naar voor maar dan met je neus naar rechterkant van het veld (soort V-vorm) en met je kont ver naar achter en je linkerbeen er goed voor (blijf vooral stevig staan want het kan gebeuren dat je tegenstander over je heen duikelt). Als de tegenstander toch nog ruimte vindt om de back-hand te proberen (die klap vang je met je scheendekker op), dan versnellen en weg ben je....Let erop dat je de bal aan je stick houdt, je kan dan onmogelijk afhouden.