Dit zijn dé 10 geboden voor hockey keepers! 

Als hockey keeper zijn er een aantal dingen waar je zeker op moet letten als je consistent goed wilt blijven keepen. Deze 10 geboden voor keepers hebben wij hieronder voor je staan! 

Stop de bal die op het doel wordt geslagen

Lijkt nogal triviaal, maar elke keeper komt in een fase waarin hij te veel denkt aan de rebound of het wegwerken van de bal. Is niet verstandig!

Blijf altijd met je gezicht naar de bal gericht

Veel beginnende keepers hebben de neiging om met hun rug naar de bal te draaien als iemand van (te) dichtbij op hen schiet. Niet doen, je achterkant is namelijk onbeschermd!

Weet waar je doel staat

Ori─Śnteer je met behulp van de strafbalstip en de cirkel, desnoods door om te kijken waar je doel is. Je mooiste actie is zinloos als je naast je goal staat te keepen!

Twijfel niet

Als je een bepaalde actie hebt ingezet (bijvoorbeeld een sliding), zet deze dan door. Als je twijfelt mislukt je actie en kun je ook niets anders meer doen

Sta op je voorvoeten

Wees lichtvoetig zodat je snel kunt uitstappen of een actie naar de bal toe kan maken. Hockey keepers die dit niet doen vallen vaak op hun rug na een actie en zijn hulpeloos als een schildpadje dat ondersteboven ligt bij de rebound.

Gebruik je voeten

Deze zijn verreweg het geschiktst om ballen mee te stoppen als ze onder kniehoogte komen. Alleen hoge ballen in de rechterkruising en soms ballen in de uiterste rechterhoek zijn voor je stick. De rest is voor je handjes.

Wees geduldig

Happen is een zonde voor elke verdediger en helemaal voor een keeper! Zet dus niet te snel een sliding of een andere actie in. Blijf kijken naar de bal en wacht op de actie of een fout van de aanvaller. Laf maar effectief!

Praat met je verdedigers

De hockey keeper hoort de baas te zijn in de cirkel: hij heeft immers het beste overzicht. Schroom dus niet om deze verantwoordelijkheid te nemen en coach je verdedigers, met name in overtalsituaties en dode spelmomenten.

Train wedstrijdsituaties

Veel trainers gebruiken doelpogingen alleen als presentje voor de aanvallers. Soms wel leuk maar erg vervelend na een tijdje. Spreek met je trainer af dat het belangrijk is om bijvoorbeeld overtalsituaties goed te trainen.

Train je snelheid en reflexen

Een goede keeper zorgt dat hij fit is. Conditie kracht en reflexen moeten veel getraind worden, het liefst met een speciale keeperstrainer. Hiervoor bestaan honderden oefeningen!