Nederlandse zaalhockey

Dat er onderling veel verschil zit tussen zaalhockey en veldhockey weten veel mensen niet. In principe ook niet vreemd, de basis van het spel is en blijft hetzelfde. Toch is zaalhockey een stuk intensiever. Zaalhockey wordt vaak in de wintercompetities gespeeld. Doordat veel hockeyteams het veld niet op kunnen vanwege de weersomstandigheden wordt er door binnen te spelen een alternatief geboden. Toch blijkt zaalhockey lang niet zo populair te zijn als veldhockey.

Populariteit onder junioren en senioren  

Bij de junioren is er geen gebrek aan populariteit, maar voor de senioren staat zaalhockey op een laag pitje. Dat heeft te maken met enkele factoren, zo vergt zaalhockey een erg goede conditie. Hockeyers op niveau nemen tijdens de winterstop liever wat rust dan fanatiek in de zaal te spelen. Daarnaast is er ook een tekort aan zaalaccommodaties wat ervoor zorgt dat er lange afstanden moeten worden afgelegd.

Europees kampioenschap zaalhockey 

Ondanks alle nadelen maakt de van oorsprong Duits/ Oostenrijkse soort een flinke opmars in Nederland. De Oranje zaalteams presteerden de afgelopen vijf jaar uitstekend. De beste prestatie was de wereldtitel in 2007 voor de vrouwen en de bronzen medaille voor de mannen op het EK in 2010. Doordat andere landen veel eerder en langer de zaal in gaan, te wijten aan het weer, blijft zaalhockey in andere landen populairder dan in Nederland.