Rolstoelhockey

In zowel handbewogen als elektrische rolstoelen wordt in Nederland sinds 1974 hockey gespeeld. De eerste jaren werd er kennisgemaakt met de sport en groeide deze. Het aantal E- en H-hockey teams groeide en toen werden er competities opgezet. Er is toen vastgesteld dat alle spelers van H-hockey, met of zonder handicap, mee mochten spelen in de competitie. Hoe E-hockey is ontstaan, lees je hier

Competitie rolstoelhockey 

Bij E-hockey geldt de regel dat iedere speler ook dagelijks van zijn rolstoel afhankelijk moet zijn. Dit maakt de sport gelijk ook de enige sport die in teamverband door elektrische rolstoelgebruikers gespeeld kan worden. 

In eerste instantie werden H- en E-hockey competities op dezelfde dagen en in dezelfde hallen gehouden. Beide zijn echter zo erg gegroeid dat dit na een aantal jaar onmogelijk was. Sindsdien worden deze rolstoelhockey competities dan ook van elkaar gescheiden. 

E-hockey & H-hockey klassen 

Er zijn sinds 1989-1990 eigen competitiedagen voor H- én E-hockey. Deze vormen van rolstoelhockey worden in meerdere klassen in competitieverband gespeeld. Er kunnen zoveel mogelijk teams van gelijke sterkte spelen om het nationaal kampioenschap. Dankzij degradatie van de laagste per klasse en promotie van de hoogste per klasse, wordt per klasse het spelniveau gelijk gehouden.