Het maken van hockey doelpunten 

Er zijn een aantal regels als het gaat om doelpunten maken tijdens een hockeywedstrijd. Het doel van de wedstrijd is dan ook om zoveel mogelijk doelpunten te scoren. Deze hockey doelpunten regels hebben wij hieronder voor je toegelicht. 

De hockey doelpunten regels 

Een hockey doelpunt is gemaakt als de bal geheel over de doellijn gaat, tussen de doelpalen en onder de doellat. Wel moet altijd eerst de bal binnen de cirkel door een aanvaller met de stick zijn gespeeld en daarna niet meer buiten de cirkel zijn geweest. Het aanraken of spelen van de bal door één of meerdere verdedigers (nadat de bal in de cirkel is gespeeld door de aanvaller) verhindert niet dat een hockey doelpunt kan ontstaan. 

Als het spel binnen de cirkel wordt onderbroken, moet de bal opnieuw door een aanvaller binnen de cirkel met de stick worden gespeeld, voordat een hockey doelpunt kan ontstaan. Een doelpunt kan voorts worden toegekend (strafdoelpunt) als bij het nemen van een strafbal de doelverdediger door een overtreding het maken van een hockey doelpunt voorkomt. 

Een doelpunt kan niet rechtstreeks of alleen via het lichaam of de stick van een verdediger worden gescoord, door een aanvaller die een strafcorner of een vrije slag buiten de cirkel neemt. De partij die de meeste doelpunten tijdens de wedstrijd maakt, is de winnende partij.

Altijd dezelfde regels 

Bij alle vormen van hockey, gaat het er uiteindelijk om zoveel mogelijk doelpunten bij de tegenstander te scoren. Vooral in toernooiverband is het dan leuk om bijvoorbeeld te zien hoeveel doelpunten per persoon per team over het hele toernooi zijn gescoord. Zo kun je jezelf op een sportieve manier ook uitdagen!

Terug naar overzicht