Hockey spelregels

Hockey is een spel dat gespeeld wordt met een bal en een stick. Er zijn twee teams van 11 spelers, waarvan in elk team 1 de keeper is. De bal mag alleen door de hockeystick worden bewogen. Ook mag dit alleen met de platte kant van deze stick. In Nederland is hockey ontzettend populair en vooral de dames staan al jaren aan de top! De sport wordt gespeeld op een kunstgrasveld dat aan beide uiteindes een hockeydoel heeft. Het winnende team is het team met de meest gescoorde punten.

Een hockeywedstrijd bestaat uit twee helften van 35 minuten. Hiertussen zit een pauze die 5 minuten duurt. Op internationaal niveau wordt de wedstrijd in 4 kwarten van een kwartier verdeeld. Bij een doelpunt, strafbal of strafcorner wordt tijdens de wedstrijd de klok voor 40 seconden stilgezet.

Hockey spelregels voor en op het veld

Het veld waar hockey op gespeeld wordt is 91,40 x 55,00 meter groot. Dit is inclusief de lijndikte, deze hoort dus bij het speelveld. Elke lijn op het veld moet 7,5 cm breed zijn. Een hockey speelveld heeft 23 meter lijnen die dwars over het veld gaan (22,9 meter vanaf de achterlijn gemeten) en twee cirkels vóór de doelen. Vroeger werd de sport op natuurgras gespeeld, maar dit gebeurt tegenwoordig normaal gesproken op kunstgras. Er zijn 3 verschillende typen kunstgras voor hockeyvelden: waterkunstgras (watervelden), (water)zandkunstgras en zandkunststof.

Binnen de lijnen van het speelveld zijn een aantal regels verbonden. De volgende zaken zijn dan ook absoluut niet toegestaan:

  • Met de bolle kant van de stick slaan.

  • Spelen van de bal of van richting veranderen met voeten, benen of andere lichaamsdelen.

  • Je lichaam gebruiken om de bal af te schermen.

  • Je tegenstander vastpakken of hinderen met de stick.

  • De bal spelen als deze boven schouderhoogte komt.

De keeper mag wel van het lichaam gebruikmaken om de bal te stoppen. Een keeper mag echter niet op de bal blijven liggen, of buiten het 23 meter gebied komen.

Scoren tijdens het spel

Als je bij hockey wilt scoren, moet je binnen de getekende cirkel voor het doel van de tegenstander slaan. Ook dient de bal helemaal over de doellijn te gaan. Het team dat de meeste punten gescoord heeft, is het winnende team. Wordt er evenveel of helemaal niet gescoord, dan is er een gelijkspel.
In toernooien kan dan een verlenging ingezet worden, of worden er penalty's geschoten (een shoot-out).

Een team heeft een keeper met goed spelinzicht en goede reflexen nodig om doelpunten tegen te gaan. Hockeyballen zijn hard en worden ook hard geslagen. Een keeper heeft daarom bescherming nodig. Deze bescherming bestaat uit beenbeschermers, armbescherming, borstbescherming, 'klompen', handbescherming en natuurlijk ook een helm. Naast alle bescherming heeft een keeper ook een afwijkende shirtkleur. Zo valt hij goed op in het team.