Hockey straffen

Bij hockey zijn er veel verschillende straffen betrokken tijdens een spel. De meest voorkomende straffen en de consequenties hiervan (vrije slag, strafbal, strafcorner).

Algemene en persoonlijke hockey straffen

Bij overtredingen op het middenveld, tussen de 23 meter lijnen, bij overtredingen van verdedigers in het eigen 23 meter gebied, maar buiten de cirkel en bij overtredingen van aanvallers binnen het 23 meter gebied van de tegenstander, wordt een vrije slag gegeven.

Bij onopzettelijke overtredingen, binnen de eigen cirkel, van een verdediger (per ongeluk de bal raken met de voet), bij het opzettelijk over de achterlijn spelen van de bal en bij andere opzettelijke overtredingen binnen het eigen 23 meter gebied wordt een strafcorner gegeven.

Bij opzettelijke overtredingen, in de eigen cirkel, van een verdediger tegen een tegenstander aan bal, bij het weerhouden van het aan de bal kunnen komen en ook overtredingen die een bijna zeker doelpunt voorkomen (opzettelijk of niet) wordt een strafbal gegeven.

Er kunnen aan een speler ook persoonlijke straffen worden opgelegd door het uitdelen van kaarten. Rood (rond) stuurt de speler definitief van het veld. Geel (vierkant) geeft de speler een tijdstraf van 5 of 10 minuten. Groen (driehoek) stuurt de speler tijdelijk 2 minuten van het veld af.

De bal terug het veld in spelen

Er zijn verschillende momenten tijdens een hockey wedstrijd waarbij de bal weer terug het spel in wordt gebracht. Reguliere uitballen aan de zijkant worden vanaf die plek weer ingeslagen door de tegenstander. Achterballen worden vanaf de eigen cirkel ingeslagen. Vanaf de 23 meter lijn worden lange corners genomen, nadat de bal via de tegenstander over de achterlijn gegaan is.

Bijzondere momenten

Een strafcorner wordt de cirkel ingespeld vanaf een strafcornerstreep op de achterlijn. Eerst moet de bal buiten de cirkel komen, voordat er een doelpoging gedaan kan worden. De bal wordt in de praktijk ingespeeld buiten de cirkel, stilgelegd bij de grond door een stick en richting het hockeydoel geslagen of gepushed, om zo te scoren. Een push mag hoog gescoord worden, echter mag een schot niet hoger dan de plank achter in het doel zijn.

Bij een strafbal staan een speler en de keeper oog in oog. De bal wordt vanaf de stip genomen en mag in 1 keer gepusht worden. Er is bij een strafbal geen rebound mogelijk.

Bij toernooien waar er na een knock-out fase een gelijke stand na speeltijd op het scorebord blijft staan, wordt een shoot out gehouden. Elke ploeg mag dan om en om, 5 keer, een speler vanaf de 23 meter lijn op de keeper af laten rennen, om (binnen 8 seconden) te scoren. Hier mag wel een rebound afgemaakt worden. Als beide teams 5 keer zijn geweest en er staat nog steeds een gelijke stand, wordt er 1 om 1 doorgegaan totdat er 1 team wint.